De aard(e) van het beestje

 

'Shell krijgt groen licht om te boren in Alaska'. Terwijl ik dit lees gaan bij mij juist alle rode lampjes branden. Dit was hèt moment geweest. Het moment om een streep te zetten onder een niet houdbare manier van denken. De balans is namelijk allang opgemaakt. En het resultaat geeft aan dat we moeten bezuinigen en herstructureren. Niet op basis van geld, maar op onze manier van denken.

De aard(e) van het beestje

''Je kunt een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft gecreëerd'', aldus Albert Einstein. Als mens voeden wij onszelf met een ongemakkelijke gewoonte. We hebben namelijk de natuurlijke drang naar altijd meer willen. Het heeft ons hoogtepunten gebracht en ervoor gezorgd dat we ons als mensheid blijven 'verbeteren' met nieuwe uitvindingen en het perfectioneren van bestaande technologieën. Dit alles om een behoefte te vervullen die alweer is ontstaan nadat de vorige is ingewilligd. Deze manier van leven heeft echter een grote keerzijde. Het grote geheel word vaak ondergeschikt gemaakt of zelfs genegeerd om het eigen individu te blijven voeden. Daarom is het milieu en onze natuur een perfecte weerspiegeling van hoe wij als samenleving functioneren. Zij reflecteert namelijk het geheel inplaats van het ego.

Wat zien we als we onszelf deze spiegel voorhouden? Laten we eens drie grote brokstukken bekijken die het milieu als maatstaaf van onze manier van denken biedt. Overigens, voor iedereen met een ontkennende blik op klimaatverandering. De feiten hieronder komen van NASA. Je weet wel, die organisatie die ons op de maan heeft gezet.
 

Stijgende zeespiegel

Kivalina, Alaska

Kivalina, Alaska

In de afgelopen eeuw is de zeewaterspiegel met maar liefst 17 centimeter gestegen. In de afgelopen 10 jaar hebben we dat bijna weten te verdubbelen. Op de foto zie je het vissersdorpje Kivalina in het noord-westen van Alaska. Door het smeltende ijs zijn de inwoners genoodzaakt hun leefomgeving te verlaten.
 

Temperatuurstijging

Vanaf 1880 is de aarde begonnen met opwarmen. De 10 warmste jaren vonden plaats in de afgelopen 12 jaar. Onlangs kwam de NASA met nieuwe informatie waaruit blijkt dat de maand juli van dit jaar het warmste jaar ooit gemeten is. Dit resulteert in grote bosbranden zoals we die tegenwoordig allemaal kennen van televisie. Maar de temperatuurstijging zorgt ook voor immense droogte. Dit gevolg is het grootst voor Afrika, het milieuvriendelijkste continent.
 

Smeltend ijs

De airco van onze planeet begint kuren te vertonen. Het ijs van de aarde zorgt er met haar witte oppervlakte voor dat een groot gedeelte van het warme zonlicht weerkaatst word. Maar door de stijgende temperatuur smelt het ijs en vangt de aarde dus nog meer warmte op. Een vicieuze cirkel is geboren. Een gevaarlijke ontwikkeling die op tijd gestopt moet worden nu het nog kan.


Wij zijn het probleem én de oplossing

Het probleem is duidelijk. Door ons menselijke gedrag beschadigen we het grote geheel. We voeren een oorlog met een tegenstander die het liefst onze vriend wil zijn. Een oorlog die wij voeren omdat we ons ego harder laten spreken dan ons gevoel. Een oorlog tegen een tegenstander die, als wij niet veranderen, onoverwinnelijk zal zijn. Het is belangrijk om dit te erkennen en te begrijpen dat we destructief bezig zijn. Nog belangrijker is het om te veranderen. We zullen op een andere manier moeten gaan denken. In plaats van het perfectioneren van technologie om te zorgen dat we ook op 2,5 kilometer diepte nog olie en gas uit de aarde te halen, zoals onze 'Nederlandse trots' Shell doet in Alaska, moeten wij zelf bewust worden. Probeer eens een keuze te maken die voor één keer tegen jou persoonlijke behoefte ingaat maar het grotere geheeld dient. Je zult verrast worden door de voldoening die dit geeft. Zodra je hierover nadenkt is de verandering al begonnen en lost het probleem zich op door een ander bewustzijn. Precies zoals Albert Einstein ooit bedoelde.