Klimaatverandering gaat ons geld kosten

 

Het klimaat verandert en dit beginnen wij ook langzamerhand te merken in ons eigen land. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden. Misschien is het je al opgevallen dat we vaker last hebben van hevige regenbuien. Iets wat we binnenkort wel eens kunnen gaan voelen in de portemonnee.

Een schatting van het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat er er een week geleden tussen de 5 en 10 miljoen euro aan schade is veroorzaakt wegens de hevige regen die viel gedurende het weekend. Vooral de intensiteit van de buien heeft de grootste invloed. In sommige gevallen viel er tot 8 centimeter aan regen binnen 24 uur. Tuinders hebben hier bijvoorbeeld erg last van aangezien hun fruit op het punt staat geoogst te worden. Het KNMI geeft aan dat de kans op zulke intensieve buiten toeneemt bij de opwarming van het klimaat, zoals die zich nu al voordoet.

media_xll_5928665.jpg

Op dit moment staan de premies van inboedel en opstalverzekeringen vooralsnog niet onder druk omdat waterschade zorgt voor relatief kleine schadeposten, aldus de verzekeraars. Mocht het extreme weer nog vaker voor gaan komen dan kunnen we dit wellicht alsnog gaan voelen in onze portemonnee. Om de premies stabiel te houden verwachten ze van agrarische bedrijven dat ze beter voorbereid zijn op extreem weer. Hiervoor willen ze samen met de ondernemers de preventie voor weerschade verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door een betere waterafvoer.