'Klimaatverandering komt niet door zon'

 

Wetenschappers zeggen dat de stijging van de temperatuur op aarde niet komt door de zon. Die is namelijk al driehonderd jaar stabiel. Dit betekent dat er een zeer grote kans is dat de huidige klimaatverandering niet het gevolg is van natuurlijke patronen maar van menselijke invloeden.

Zonnevlekken
Vaak word er een verband gemaakt tussen de activiteit van de zon en de klimaatverandering. Wetenschappers tellen namelijk al eeuwenlang de vlekken op de zon. Zo waren er tussen 1645 en 1715 weinig vlekken zichtbaar en beleefden delen van de aarde zeer koude winters. Al geruime tijd zouden de vlekken zijn toegenomen en daardoor word er vaak gezegd dat de huidige klimaatverandering te wijten is aan de extra zonnewarmte.

Één verdachte minder
Wetenschappers zeggen nu dat er al die tijd verkeerd is gemeten. Er is dus spraken van een meetfout. Inmiddels hebben ze een nieuwe meetmethode ontwikkeld en die geeft aan dat de activiteit van de zon al die eeuwen hetzelfde is gebleven. We mogen dus niet de zon de schuld geven van de huidige klimaatverandering. Maar als de zon dus niet de dader is, wie dan wel?