65% Noordpoolijs gesmolten

 
Unknown.jpg

 

 

 


Nederlandse wetenschappers hebben op basis van hun expeditie op de Noordpool een schokkende ontdekking gedaan. Vanwege de opwarming van de aarde is de afgelopen 30 jaar het ijs op de Noordpool met maar liefst tweederde afgenomen.

Een gevaarlijk sneeuwbaleffect
Wereldwijd is de temperatuur sinds het eind van de 19e eeuw met bijna 1 graad gestegen. Maar op de Noordpool is de opwarming twee keer zo groot. Dit komt omdat de Noordpool vanwege het ijs een wit oppervlakte heeft. Deze witte glans weerkaatst voor het grote gedeelte het warme zonlicht, maar doordat er meer ijs smelt neemt het witte oppervlak af. Hierdoor wordt er meer warmte opgenomen en zal het ijs alleen nog maar sneller smelten. 

De oorzaak
Warme periodes kunnen veroorzaakt worden door natuurlijke patronen zoals de activiteit van de zon of veranderende zeestromingen. Maar al sinds het midden van de vorige eeuw wordt de menselijke activiteit als de voornaamste reden gezien. Dit richt zich voornamelijk op de uitstoot van broeikasgassen

Benauwde situatie
De komende jaren zal het smelten van het ijs zich voortzetten. Het gevaarlijke is dat dit versterkt kan worden door andere onverwachte factoren. Zoals het smelten van de permafrost, waardoor grote hoeveelheden methaan kunnen vrijkomen, een nog veel sterker broeikasgas dan CO2. Wetenschappers verwachten dat deze eeuw de temperatuur wereldwijd met maar liefst 4,8 graden extra zal kunnen gaan stijgen. Op de Noordpool zou dit 2 of 3 keer zo hoog kunnen worden. Mochten we nu radicaal gaan veranderen dan zal dat de komende jaren geen invloed hebben op het klimaat. De aarde zou zich eerst nog een aantal jaren moeten herstellen. Er komt dus een moment dat het te laat is om nog te veranderen. En dat moment is veel dichterbij dan we denken.